Patrick Janssens
Patrick Janssens is opgegroeid in een omgeving waar kunst geen rol speelde. Waar men kunst beschouwde als iets waarvoor "mensen zoals wij" niet in de wieg gelegd zijn. Ook hogere studies lagen niet echt voor de hand. Janssens is toch naar de universiteit gegaan en heeft zich dankzij zijn universitaire opleiding kunnen afzetten tegen de "culturele uitsluiting". Nu, als voorzitter van de SP.a, streeft hij er ook naar om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om van kunst te genieten. En daarvoor is de kunstensector mee verantwoordelijk, vindt hij. Er moet nieuw volk naar de theater en de musea gehaald.
"Kunstenaars die subsidies krijgen, moeten daar ook wat voor terugdoen. Ze moeten proberen een breed publiek te bereiken zodat niet alleen de elite van hun kunst kan genieten."
Nog altijd geniet het overgrote deel van de Vlamingen niét van opera en theater, van literatuur en beeldende kunst. Vaak gaat het om mensen van eenvoudige komaf, of met een beperkte scholing. Mensen die, net zoals Patricks ouders, het gevoel hebben dat al die dingen niet voor hen bestemd zijn. En dat gevoel heeft veel te maken met de hoge drempels die woren opgeworpen. Je hebt lef nodig om een kunsttempel binnen te stappen. En het kost geld bovendien. En àls je dan een voorstelling of een tentoonstelling meemaakt, kan je vaak niet volgen, want kunst, vooral hedendaagse kunst, lijkt een behoorlijke voorkennis te veronderstellen. Patrick Janssens wil die drempels afbreken, en hij wil dat gesubsidieerde kunstenaars en kunstencentra daaraan hun bijdrage leveren. Door met hun voorstellingen de straat op te trekken, door ze bekend te maken bij een breed publiek op een manier die eenvoudige mensen begrijpen en niet via hooggestemde teksten die je alleen begrijpt met een universitair diploma of drie.
Maar is het allemaal wel zo simpel? Tegenover Patrick Janssens zit Luc Perceval. Dé man achter het succesvolle Antwerpse Toneelhuis. De artistieke kwaliteit van het Toneelhuis wordt hoog ingeschat, en er komt ook best wel volk op af. En toch vindt Perceval dat je moet uitkijken met al dat "populariseren". Er is meer dan alleen maar een breed publiek bereiken. Het Toneelhuis is er nu eenmaal niet voor iedereen, zei hij een jaar geleden in De Morgen, maar voor een welbepaald publiek. En hij staat niet alleen. Marianne Van Kerckhoven van Kaaitheater, wees er onlangs nog op dat theater zich altijd al tot een elite heeft gericht. Janssens tegenover Perceval, zaterdag 28 september in Nachtwacht.
U kan ook uw bijdrage leveren aan de discussie. Op deze website is een FORUM geopend, waarop surfers de discussie kunnen aangaan over de thema's die in Nachtwacht behandeld worden. De beste vragen en bedenkingen komen aan bod in de uitzending. Wil "het volk" wel naar zalen en musea gejaagd worden? Waarom moet iedereen zo nodig "participeren" aan hedendaagse kunst, theater, muziek? Is het niet ongelooflijk paternalistisch om mensen die daar geen enkele behoefte aan hebben met allerlei campagnes naar het museum te jagen? Moet je kunstenaars niet gewoon met rust laten? Of is kunst echt het allerlaatste en machtigste elitaire bastion van onze democratische samenleving? De ultieme manier om de elite te onderscheiden van het klootjesvolk? - auteur onbekend, link accessed on 8/1/2003 at http://www.telesaurus.be/nachtwacht/uitz4.htm
your Amazon recommendations -
Jahsonic -
early adopter products