Wat hebben de verkiezingen ons gisteren gebracht? Een beetje duidelijkheid, dat is wel het minst wat je kan zeggen. De groenen zijn gedecimeerd en verliezen hun parlementaire stem voor de volgende vier jaren. Het gros van hun stemmen gaat naar SPA, de grote overwinnaars in Vlaanderen. Steve Stevaert zit meer dan comfortabel in het zadel. Ook Patrick Janssens doet het zeer goed in Antwerpen, ondanks de crisette met de Visa-kaarten en de stadhuissoap. Het Vlaams Blok riep al een hele tijd dat de federale verkiezingen een beoordeling van het Antwerpse gedoe zou zijn, wel, het resultaat is duidelijk: Janssens haalt méér voorkeursstemmen in kanton Antwerpen dan Filip Dewinter. De rechtstreekse verkiezing van de burgemeester zou in dit geval het Vlaams Blok geen stap vooruit hebben geholpen in hun drang naar bestuur. Frank Vanhecke deed overigens een nogal pathetische oproep aan het adres van de enige N-VA'er die een zetel bemachtigde Geert Bourgeois. Opdat de 200 000 N-VA-stemmen toch maar niet verloren zouden gaan voor de Vlaamsche zaak en opdat het Vlaams Blok de grootste partij zou worden in Vlaanderen. Beetje doorzichtig en (uiteraard) niet echt aan de orde. Tot spijt van wie het benijdt zal het Vlaams Blok voor mijn (en vele andere democraten hun) part pas kunnen besturen als ze 50% + 1 stem halen. Voor het overige is het dus duidelijk dat er een nieuwe - nu paarse - regering komt en dat CD&V, dat hier en daar wel stand houdt en met een paar nieuwe, jonge kandidaten er nog redelijk van af brengt (Inge Vervotte bijvoorbeeld trekt meer voorkeursstemmen dan jeune premier Bart Somers), voor een serieuze opgave staat om zich opnieuw te profileren en verder te vernieuwen. Stefaan De Clerck is niet de grote charismatische leider die de hele ploeg op de cruciale momenten stappen vooruit kan doen zetten, maar dat is eigenlijk niets nieuws voor wie de debatten de voorbije weken volgde. De kiezer heeft gekozen voor duidelijke standpunten, eenvoudige boodschappen en heldere taal. Mooi zo, zou ik zeggen, er kan zeker nog vooruitgang in die richting gemaakt worden. Eenvoud, transparantie, boerenverstand. Meer van dat zou ik zeggen. --Joeri Cornille voor Uren, Dagen, Nachten, 18 Mei 2003
Inleiding
Op deze pagina vind je stukjes over de Belgische politiek in de ruimste zin van het woord.
De Linkerzijde
We maken het failliet mee van het cartesiaans links/rechts denken. Persoonlijk kan ik me niet vinden in de stokoude links/rechts tegenstellingen. Een alternatief hiervoor is in een systeem van directe democratie door referenda. Of nog veel directer: waar elke cent die je uitgeeft een bewuste "stem" kan zijn. Waar je op je belastingsformulier kan aankruisen of je wil betalen voor bewapening of cultuur.
[...]
Het onderzoek naar de bende van Marc Dutroux is bepaald niet het
enige dat van hogerhand is gedwarsboomd. De talloze gevallen van
incompetentie, corruptie en politieke interventie in de
rechtspraak geven de Belgen het gevoel dat zij, om met een
prominent kamerlid te spreken, in een 'apenland' leven. Een korte
rondleiding langs de politieke dossiers, explosieve doofpotten en
smeulende onderzoekspistes van onze zuiderburen.--De Groene Amsterdammer van 23 oktober 1996 [...]
Stemplicht
In België heerst stemplicht en in Nederland stemrecht.
Geen Geld voor Geweld
Voor wie liever belasting voor vrede in plaats van militaire uitgaven aan de Belgische staat betaalt, kan aktie ondernemen samen met het Vredesbelastingsfonds. Voor meer info, surf naar http://surf.to/vrak
Tomsk
Met de heisa rond Soetkin Collier, haar
extreem-rechtse verleden en de onduidelijkheid die er
heerst rond de ideologie die ze nu aanhangt, waardoor
ze niet als zangeres voor België naar het
Eurosongfestival kan, komen er ook andere discussies
in beweging. Daarbij spelen De Morgen en Indymedia
België een centrale rol. Collier heeft zelfs
juridische stappen ondernomen tegen Indymedia. Maar
ook voor authentiek libertaire kringen in Noord-België
is deze discussie van belang, vermits er al jaren
pogingen worden ondernomen aan positiebepaling te doen
als het over nationalisme, ecofascisme en de
ecologische stromingen gaat. Met mijn tijdschrift
Tomsk probeer ik ook al jaren in grote mate
duidelijkheid in de zaak te scheppen om de discussie
te verrijken. --Raf Grinfeld, Maart 2003
[...]
Het Belgische Leger
"The Belgian army," says Fox News Channel’s John Gibson, "is well known to be too old and too fat to fight anything. It has no interest in going off to war. It employs so many people in do-nothing jobs that it can’t afford any real military equipment anyway."
"So if you were wondering why these guys won’t fight or even assume a threatening posture," Gibson continues, "it’s because they’re too old and fat from feeding at the public trough…and have trouble enough fighting bad breath, never mind a real enemy soldier." --John Gibson; Feb 14 2003
Zwevende Kiezer
Wat is een zwevende kiezer? Een zwevende kiezer vertoont geen trouw in zijn kiesgedrag. Hij beslist op het laatste moment over zijn stem en baseert zich eerder op tijdsgebonden, gevoelsgebonden elementen ipv een vaste politieke overtuiging. Over mijn stemgedrag kan ik weinig vertellen omdat dat voor mijn 35ste op zijn best sporadisch mocht genoemd worden. Dit zijn mijn avonturen doorheen de Belgische Verkiezingen 2003. Moge de zwevende kiezer winnen.
Spin Doctors
Een feit is dat geen enkele politicus of publieke figuur nog zonder kan. Het fenomeen hangt samen met de televisiecultuur. Deze mannentjesmakers bepalen de kleding van hun klanten. Ze bepalen hoe iets moet gezegd worden en vaak ook wat er moet gezegd worden. Dit Amerikaanse fenomeen is ook bij ons al een paar jaren ingeburgerd. Opvallend is wel dat ze zelf de laatste tijd meer op de voorgrond treden: denken we in Nederlandstalig België maar aan Willy Buijs,Wim Schamp en Noël Slangen.
Mannetjesmakers
Het zijn drukke tijden voor de mannetjesmakers. En zware tijden ook. Zou politicus x nu eindelijk eens in staat zijn een tekst zonder haperen voor te lezen? Gaat politicus y nu weer losbolderen in een half-racistische uitspattingen? Was het nu wel verstandig om politicus z kennis te laten maken met de multimedia, want maakt hij niet een totaal acherhaalde indruk op die manier?
Eén ding is duidelijk: wat er ook fout moge gaan, het is altijd de schuld van de mannetjesmakers. Daarom loopt een mannetjesmaker altijd over van de stress. Daarom zijn valium, sterke drank en sigaretten altijd in ruime hoeveelheid aanwezig op het kantoor van de mannetjesmakers. Het leven kan tenslotte ieder moment een dramatische wending nemen. -- "Avonturen van de mannetjesmakers", http://www.writersblock.net/verkiezingen/mannetjes.html
"Zwevende Kiezer" in Google
Als je "zwevende kiezer" zoekt op google vind je 1580 documenten [...] Gemeten op 28 Feb 2003.
De macht van de zwevende kiezer
Japan houdt zondag algemene verkiezingen, maar premier Mori ziet de kiezer liever thuis blijven. De premier die sinds zijn aantreden twee maanden terug al diverse omstreden uitspraken op zijn naam heeft staan, zei deze week: "De kiezer die nu nog niet weet op wie hij gaat stemmen maar beter kan blijven slapen."
Met deze uitspraak geeft Mori aan wie zijn grootste vijand is: de zwevende kiezer. --Hans van der Lugt, 23 juni 2000
verkiezingsvoorspeller.be
Op Verkiezingsvoorspeller.be brengen experts, politici en burgers hun voorspelling uit voor de verkiezingen van 18 mei ‘03. - Verkiezingsvoorspeller.be vraagt dus niet op welke partij u zal stemmen, maar hoe u denkt dat de uitslag op 18 mei er zal uitzien. --http://www.verkiezingsvoorspeller.be
De verkiezingen van 1999 betekenden een hele ommezwaai. De kiezer maakte een einde aan tientallen jaren van CVP en dwong de partij in de oppositie. We kregen een paars-groene coalitie.
Campagne Voeren is Tv-Geniek Zijn
De lessen van Pim Fortuyn zijn geleerd, althans wat betreft campagne voeren, schrijft Raoul de Pré in de Volkskrant. Televisie is de meeste effectieve manier om zoveel mogelijk kiezers te bereiken. Vooral de zwevende kiezer, die je niet vind in achterafzaaltjes.
België vanuit een Internationaal Perspectief
Een Nederlandse, Franse of Engelse krant lezen over Belgische onderwerpen is vaak de meest efficiënte manier om op de hoogte te blijven. Hier is mijn Engelstalige pagina over mensen en dingen in België (in het Engels) [...]
Politicsinfo.net
Politicsinfo.net lijkt op het eerste gezicht een portaalsite voor de Belgische politiek, maar niet erg overzichtelijk. Er is een forum en columns door Wim Schamp, Max Tax, Blauwe Zwaantje, Bert Cornelis, stuk voor stuk van een beschamend niveau.
De internet-applicatie Stemadvies is gebaseerd op het kennissysteem "Wij kiezen partij voor u" . Dit systeem werd ontwikkeld door Wouter Teepe van de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de Rijksuniversiteit Groningen.
De Vlaamse versie 2003 werd ontwikkeld in opdracht van Politicsinfo. Voor de aanpassing aan de hedendaagse Vlaamse situatie, hebben de volgende experts hun speciale medewerking verleend:
Marc Hooghe (politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel)
Stefaan Walgrave (politicoloog aan de Universiteit Antwerpen )
Patrick Janssens stuurt zijn kinderen naar een Katholieke school. (De Morgen, Feb 2003). Patrick Janssens draagt ook een t-shirt onder zijn colbert.
Vivant
http://www.vivant.be Het is verrassend om te merken dat Vivant niet wordt opgenomen in de poll van politicsinfo.net.
Bert Anciaux
Ziehier al een klein artikeltje over Bert Anciaux, de aaibaarste van de Belgische politici.
Vlaams Blok
Zwarte Zondag of 24 november 1991. De doorbraak van het Vlaams Blok, de start van het cordon sanitaire. Sindsdien gaat het Blok er bij elke verkiezing flink op vooruit. [...]
Lonely Planet Belgium & Luxembourg - Leanne Logan
[ 1 book, Amazon US]
With Lonely Planet’s new "Belgium & Luxembourg" in hand, you will wind your way to Brussels Grand Place, discover the country’s finest baroque guild halls, popular pavement cafes and intimate cellar restaurants and admire the zany, intellectual comic-strip-art displayed with Art Nouveau at the Centre Belge de la Bande. Tour picturesque Bruges, one of Europe’s best preserved medieval cities, glimpsing the famous relic of Christ’s blood, or bring the house down at the ‘party city’ port of Antwerp where one can find eclectic restaurants alongside a red-light district, right-wing politics next to cutting edge fashion, and baroque art and architecture flanking trendy nightclubs.
Political History of Belgium from 1830 Onwards - Els Witte, Jan Craeybeckx, Alain Meynen [1book, Amazon US]
Engels: "The new political history of Belgium provides the reader with insights into the management of the economic recession of the 1980s, the constitutional reforms of 1988 and 1992-93, into recent developments among political parties and pressure groups and the problems facing them today, and into the changing relations between parliament, the government and the titular head of state. --amazon.com "